fevret nih,, ak blaja msk asam ni ngn arwah wan ak dlu,,
msk asam nih x mcm msk asam mlake ,, sbb die cm pekat cket,,
so sape nk try boley try la,,,
hehe,,, gud luck! (^^)
yg blah kiri yerp,, hehe,, ni sy gune ikan merah n terung, |
BAHAN2 NYE
blend:
- 1 ulas bwg bsar
- 5 ulas bwg merah(kecik)
- 4 ulas bwg putih
- 1 inch halia
- 1 inch kunyit idup
- 1 sudu kecil udang kering
- sdikit belacan
laen2:
- 10 sudu bsar cili kering yg telah di blend(boley tmbah if nk pedas)
- 1 sdu kecil halba
- daun limau purut/daun kesum
- 1 cwn kecil air asam jawa
- 2-4 keping ikan (tenggiri, parang, merah)
- bendi atau terung
- garam
- myk masak
CARA2 NYE
- Panaskan minyak, tumis halba sekejap, jgn sampai hangit.
- Masukkan bahan yg tlah di blend kecuali cili.tumis smpai naik bau.
- Masukkan cili , tumis sampai naik minyak,
- Kemudian, masukkan air asam jawa, tambah air jika mahu.
- Setelah mendidih, masukkn daun limau, garam secukup rase dan ikan.
- Akhir skali, setelah secukup rase dan ikan telah msk, masuk kn bendi , tutup api,
- Siap!! heheh... makan time,,,hihi...
p/s: -ikan tu jgn bia lame sgt,, takot hancur,
-ni portion ntok 3-4 org makan,,
- segala kekurangan, harap di maaf kn,, hehe,,im stil learning too...(^^)
tq,,,
glitter-graphics.com
No comments:
Post a Comment
ape kate korg?? (^^)