Friday, November 26, 2010

~asam pedas ikan~

tibe2 mcm nk share recipe plak,,, hehe.
fevret nih,, ak blaja msk asam ni ngn arwah wan ak dlu,,
msk asam nih x mcm msk asam mlake ,, sbb die cm pekat cket,,
so sape nk try boley try  la,,,
hehe,,, gud luck! (^^)


yg blah kiri yerp,, hehe,, ni sy gune ikan merah n terung,


BAHAN2 NYE


 blend:

  • 1 ulas bwg bsar
  • 5 ulas bwg merah(kecik)
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 inch halia
  • 1 inch kunyit idup
  • 1 sudu kecil udang kering
  •  sdikit belacan


laen2:

  • 10 sudu bsar cili kering yg telah di blend(boley tmbah if nk pedas)
  • 1 sdu kecil halba
  • daun limau purut/daun kesum
  • 1 cwn kecil air asam jawa 
  • 2-4 keping ikan (tenggiri, parang, merah)
  • bendi atau terung
  • garam 
  • myk masak


CARA2 NYE

  1. Panaskan minyak, tumis halba sekejap, jgn sampai hangit.
  2. Masukkan bahan yg tlah di blend kecuali cili.tumis smpai naik bau.
  3. Masukkan cili , tumis sampai naik minyak,
  4. Kemudian, masukkan air asam jawa, tambah air jika mahu.
  5. Setelah mendidih, masukkn daun limau, garam secukup rase dan ikan.
  6. Akhir skali, setelah secukup rase dan ikan telah msk, masuk kn bendi , tutup api,
  7. Siap!! heheh... makan time,,,hihi...
p/s: -ikan tu jgn bia lame sgt,, takot hancur,
       -ni portion ntok 3-4 org makan,,
       - segala kekurangan, harap di maaf kn,, hehe,,im stil learning too...(^^)


tq,,,

glitter-graphics.com


No comments:

Post a Comment

ape kate korg?? (^^)